Jednoduchý kváskový chléb

Dnes si napíšeme recept a postup na jednoduchý kváskový chléb.

K výrobě tohoto chleba potřebujete jen formu na chléb a robot ( nebo ruce ) na uhnětení těsta a samozřejmě také náš starý dobrý kvásek.

Rozkvas:

25 g žitného kvásku z lednice, 100 g žitné mouky ( chlebové, celozrnné, grahamové)- to už je na Vás, 100 g vody.

Rozkvas necháme zase několik hodin kvasit. Když vidíme, že jsou v kvásku bublinky a nabyl na objemu, můžeme zadělávat těsto.

Těsto: 500 g mouky- můžete dát prakticky jakoukoliv, já dávám momentálně nejraději pšeničnou chlebovou. Můžete mouky smíchat půl na půl- pšeničnou a žitnou. Jakákoliv kombinace je možná. 350 g vody, 1 lžíci kmínu, trochu soli,  150 g semínek- slunečnicové, dýňové, sezam, lněné semínko….Když semínka nechcete dávat, nemusíte.

Uhněteme těsto.

Vymažeme si pečící nádobu nejlépe sádlem, vysypeme moukou a hned tam dáme těsto. Těsto se docela lepí, mně proti tomu pomáhá, když si trošku navlhčím ruce. Ve formě necháme kynout dle potřeby. Jak už jsem psala u jiného článku, když spěchám, zapnu troubu na 50 C a nechám nakynout v troubě. Jindy nechám kynout jen tak na kuchyňské lince. 

Když mám nakynuto, přesouvám do vyhřáté trouby a tam peču na 220 C zhruba 30 minut.

Po vyjmutí z trouby otestuji špejlí, jestli je hotovo.  Chleba  vyjmu z pečící nádoby a dávám vychladnout na mřížku.   

Takhle vypadá na řezu z pšeničné mouky chlebové a bez semínek.

 

Dobrou chuť  Vám přeje                      Vaše Lucie

Napsat komentář