Kváskové croissanty

První příspěvek bude o kváskovém pečení.

Předevčírem jsem se rozhodla, že podruhé zkusím kváskové croissanty. Napoprvé se moc nepovedly, tak jsem musela znovu, abych je pokořila. Samozřejmě velkou roli v tom hrál Peťa. Dlouho prosil, že  by je zase chtěl. I ty nepovedené mu chutnaly.

Abych mu splnila přání, tak jsem se do nich pustila.

V neděli odpoledne jsem umíchala první rozkvas z našeho žitného kvásku familiárně nazývaného Evžen. Nakrmila jsem ho pšeničnou hladkou moukou a tak ho předělala na pšeničný.

V pondělí ráno jsem ubrala, nechala jen asi 20 g a nakrmila ho zase hladkou moukou, vodou a cukrem a tím se z něho stal pšeničný sladký kvas. Tento postup se opakoval ještě jednou a

po pár hodinách na radiátoru jsem mohla zadělat vodánek- těsto, do kterého se později, po vychlazení nejlépe v mrazáku, zaválí kostka másla upravená na čtverec o výšce asi 0,5 cm.

Poté se to různě překládá a chladí a rozválí a znovu překládá a zase chladí a rozválí až se z těsta mohou vykrajovat croissanty, které budou na plechu kynout minimálně 8 hodin- nejlépe přes noc.

Dnes ráno jsem vstávala s pocitem, že musím jít rychle péct, aby měl Peťa na snídani a ještě taky na svačinku do školy. V půl sedmé ráno bylo upečeno a Peťa vstával šťastně, že už je hotovo a má svůj milovaný croissant k snídani. Trošku teda brblal, že není vevnitř čokoláda, tak jsem mu slíbila, že příště bude.

Croissanty nám strašně chutnaly, no vlastně nemůžu mluvit úplně za všechny, protože Nikolka si kousla a tím to skončilo a dojídala jsem já.

I naše psí slečna  Žaneta se oblizovala, ale ta dostala jen malý kousek, přece nebudeme takovou dobrotou krmit psa ve velkém. 

Jistě jste pochopili, že už máme snězeno a umíchaný rozkvas na další, takže za dva dny zase a to už budou s tou čokoládou vevnitř. Třeba taky přesvědčíme naši Nikolku, že s čokoládou by je mohla sníst. 

Kdo by je chtěl vyzkoušet, tak přesný recept s úžasným fotopostupem najdete na www.maskrtnica.cz. 

Tímto děkuji Julianě Fischerové  za sdílení jejího skvělého receptu.

Pro dnešek se loučím a těším se na shledanou u dalšího článku.

Vaše Lucie

Napsat komentář