Kváskové kefírové bagetky

Dnes si napíšeme recept na výborné kefírové bagetky.

Inspirovala jsem se na svém oblíbeném webu http://pekarnomanie.cz. Recept byl původně zadělávaný droždím a já, jelikož chci péct hlavně z kvásku, tak jsem si ho upravila k obrazu svému.

Takže tady je:

Rozkvas– pokud máte žitný kvásek nakrmíte ho pšeničnou moukou a tím ho upravíte na pšeničný.

25 g kvásku z lednice, 100 g pšeničné hladké mouky, 100 g vody dáte rozkvasit někam do tepla. Ted když už se topí, dávám na topení. Po několika hodinách je rozkvas hotový- poznáte to podle bublinek na povrchu.

Můžeme zadělat těsto:

200 g rozkvasu, 380 g hladké mouky, 40 g vody, 160 g kefíru ( nejlépe domácího ), 30 g sádla nebo másla, 1.5-2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 0,5 lžičky sušeného česneku, 1 lžička cukru.

Uhněteme těsto, dáme kynout zase někam do tepla. Až nám těsto nakyne, vezmeme váhu a zvážíme ho. Orientačně mi vykyne zhruba na 850- 900 g. Tohle množství rozdělím na 6 ks a rukama vytvořím bochánky, které nechám chvíli odpočinout 

a poté tvořím bagety tak, že bochánky vytáhnu na požadovanou délku. 

opět nechám na plechu nakynout. Když spěchám, zapínám troubu na 50 C a kynou mi v troubě. Až jsou nakynuté, potřu vodou se solí a posypu nějakými semínky- nejčastěji  sezamovými, tak to máme nejradši. Troubu si předehřejeme na 220 C, vložíme dovnitř a pečeme 10 min. Poté snížíme teplotu na 200 C a dopečeme do zlatova.

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout na mřížce a vesele konzumujeme. 

Dobrou chuť Vám přeje                                   Vaše Lucie

Napsat komentář